صنایع دستی موثرترین راه حل برای ایجاد اشتغال زودبازده

به گزارش مجله خبری تیرول، برای راه اندازی یک خط فراوری در حوزه صنعت و اشتغال بیش از 100 نفر بیش از 10 میلیارد تومان هزینه ضروری است در بعضی شغل های تخصصی نظیر نفت و پتروشیمی این رقم تقریبا 2 میلیارد تومان است، در صنایع متوسط که در آن حدود 50 نفر مشغول به کار هستند در بهترین حالت به 300 تا 500 میلیون تومان و حدود یک سال برای راه اندازی پیش نیازها زمان و هزینه ضروری است و برای برپایی تعاونی که ساده و زودبازده ترین نوع اشتغال زایی است باید حدود 50 تا 60 میلیون تومان برآورد اولیه داشت.

صنایع دستی موثرترین راه حل برای ایجاد اشتغال زودبازده

با یک نگاه کلی می توان به این نتیجه رسید که هزینه ایجاد یک شغل پایدار در ایران گران و دهک های پایین جامعه بدون حمایت مستقیم دولت قادر به کارآفرینی و اشتغال زایی نیستند به عبارتی برای پایین آوردن نرخ بیکاری با تکیه بر رونق فراوری دو استراتژی کلی وجود دارد، یا تمام بودجه کشور صرف راه اندازی کارخانجات مختلف و کارگاه های متعدد در هر شهر و روستایی گردد که این فرضیه با توجه به هزینه های سرسام آور، پیش از شروع محکوم به شکست است و یا اینکه کشور وارد فاز تازه ای از مشاغل مویرگی و ریزکارگاهی گردد چیزی که امروزه از آن به عنوان مشاغل خانگی یاد می گردد مشاغل پایداری که به گفته کارشناسان برای راه اندازی آن کمتر از دو میلیون تومان هزینه ضروری است.

اما سوال بزرگ اینجاست که آیا تمامی مشاغل خانگی پتانسیل یک کار پایدار را دارند و آیا مشاغل مویرگی هماهنگی های لازم را با اسناد بالادستی نظیر اقتصاد مقاومتی با نگاه درون زایی و برون گرایی را دارد؟

به باور بسیاری از صاحب نظران تنها مشاغلی که ظرفیت فراوری ثروت و ایجاد زمینه ورود به بازارهای بین المللی را دارد حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، حوزه ای که در آن ایجاد شغل ساده، آموزش ها کم هزینه و محصولات ارزان است.

در این میان صنایع دستی بیش از سایر حوزه ها ظرفیت و پتانسیل ایجاد اشتغال زودبازده و پایدار را دارد، هرچند نباید این نکته را فراموش کرد که در این بخش نیز حمایت و پشتیبانی دستگاه های مسئول و پیگیری قوانین حامی از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دوسال دولت دوازدهم سعی و کوشش بی وقفه ای برای موضوعات و دغدغه های فعالان و هنرمندان صنایع دستی داشته است تا زمینه اشتغال افراد بیشتری در این بخش فراهم گردد، تصویب و ابلاغ قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی را شاید بتوان تبلور این پیگیری ها دانست، قانونی که دربرگیرنده تمام دغدغه ها و مسائل چندین ساله فعالان این عرصه است.

بدون شک اجرای کامل و بی عیب و نقص این قانون احتیاجمند زمان کافی و پیگیری است.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اجرای اقدامات و برنامه های لازم در بخش آموزش، فراوری و ترویج صنایع دستی، زمینه اشتغال و درآمدزایی را برای علاقه مندان به این بخش فراهم می آورد.

ایجاد اشتغال با صدور مجوز کارگاه

صدور مجوز کارگاه های فراوری صنایع دستی از آن دست مواردی است که در معاونت صنایع دستی این وزارتخانه انجام می گردد، شاید تا پیش از این صدور اینگونه مجوزها با سرعت کمتر و فرآیند اداری طاقت فرسا همراه بود اما امروز خوشبختانه این بخش دست انداز هایی به مراتب کمتر از گذشته برای علاقه مندان حوزه صنایع دستی ایجاد می نماید، براساس آمار در دو سال دولت دوازدهم از محل صدور مجوزهای فراوریی، برای 129هزار و 99 نفر اشتغال ایجاد شده است.

ارائه تسهیلات و حمایت مالی در هر حرفه و صنعتی یکی از مهم ترین مولفه های پیشرفت و البته ایجاد زمینه اشتغال است، این که دستگاه های مربوطه تا چه میزان در حوزه چانه زنی و رایزنی با نهادهای مالی برای دستیابی به تسهیلات کوشش نمایند موضوعی بسیار بااهمیت است.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این بخش هم اقدامات قابل ملاحظه ای داشته است، شناسایی و معرفی هنرمندان و فعالان صنایع دستی به بانک ها و موسسات مالی برای دریافت تسهیلات مورد احتیاج در معاونت صنایع دستی این وزارتخانه انجام می گردد، ارائه این تسهیلات از یک سو توسعه و ترویج صنایع دستی را در پی دارد و از سوی دیگر براساس آمار از محل پرداخت تسهیلات(اشتغال خانگی، روستایی و فراگیر) در دو سال دولت دوازدهم، 32هزار و 233 فرصت شغلی ایجاد شده است.

اشتغال برای هر فرد خارج از بحث درآمدزایی، باید دربرگیرنده تامین آینده و روزهای بیکاری فعالان عرصه های مختلف باشد، موضوع بیمه و اهمیت آن برای تمام شاغلان بخش های خصوصی و دولتی واضح است و فعالان صنایع دستی هم از این قاعده مستثنا نیستند.

پیگیری بیمه هنرمندان

بیمه یکی از دغدغه های همیشگی شاغلان صنایع دستی و افرادی است که به تازگی می خواهند در این بخش مشغول به کار شوند، این دغدغه از شروع به کار دولت دوازدهم به عنوان یکی از مطالبات جدی و به حق شاغلان این حوزه در دستور کار وزارت میراث فرهنگی نهاده شد و در نهایت از سال 97، بیمه صنعتگران و هنرمندان پس از پنج سال پیگیری به نتیجه رسید و این روند سال جاری هم ادامه دارد.

فرصت ثبت جهانی در هر عرصه ای، زمینه های اشتغال، درآمدزایی و پویایی مالی را برای هر منطقه به دنبال دارد، کشور ما با وجود 250 رشته متنوع صنایع دستی به عنوان سومین کشور در این حوزه شناخته می گردد، همین امر فرصت مناسبی را برای مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به وجود آورد تا با شناسایی مناطق و محصولات صنایع دستی منحصر بفرد و جهانی کردن آنها، زمینه اشتغال و درآمدزایی را برای مردم این مناطق به وجود آورند.

در دو سال دولت دوازدهم معاونت صنایع دستی با ثبت جهانی 10 شهر و روستای صنایع دستی و 15 شهر و روستای ملی، گام موثری در معرفی این مناطق و رونق اشتغال، اقتصاد و معیشت ساکنان در این شهرها و روستاها برداشته است، امروز ایران رتبه اول را برای ثبت شهرها و روستاهای جهانی در اختیار دارد.

برگزاری نمایشگاه های تخصصی

برگزاری نمایشگاه های تخصصی و نمایش فراوریات و محصولات، یکی از موثرترین راه ها برای ایجاد انگیزه اشتغال است، افراد پیروز و استادان بسیاری هستند که با برگزاری اینگونه نمایشگاه ها شناخته شده و الگوی جوانان برای ورود به یک حرفه و شغل شده اند، معاونت صنایع دستی با توجه به اهمیت برگزاری نمایشگاه ها و معرفی هنرمندان و صنعتگران پیروز در دو سال دولت دوازدهم 30 نمایشگاه تخصصی را برگزار کرد.

براساس یافته های باستان شناسان، ایرانی ها براساس تاریخ و تمدن دیرینه از دیرباز برای برطرف احتیاجهای خود دست به کار می شدند و از سفال و آهن و سایر مواد برای ساختن لوازم زندگی استفاده می کردند، سابقه صنایع دستی در کشور ما عمری به درازای تاریخ ایران دارد هرچند با گذشت سالیان متمادی، بسیاری از رشته های صنایع دستی منسوخ شده و از بین رفته است، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی براساس رسالت خود برای احیاء، توسعه و ترویج این رشته های اقدامات موثری داشته است.

بی تردید احیا و توسعه رشته های متنوع صنایع دستی و معرفی این رشته ها به جوانان و علاقه مندان به این حوزه، می تواند زمینه اشتغال افراد بسیاری را فراهم آورد، برگزاری کلاس های آموزشی در شهرها و روستاهای مختلف و اجرای سیاست های حمایتی برای فراوری صنایع دستی به روز شده در دو سال دولت دوازدهم به طور جدی مورد توجه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نهاده شده است.

صنایع دستی بدون شک و به گفته بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان یکی از بهترین و موثرترین راهکارها برای ایجاد اشتغال زودبازده است و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اتکا به این اصل مهم، ایجاد اشتغال در این حوزه را در دستور کار قرار داده است.

گزارش از زهرا عقلمند

منبع: میراث آریا
انتشار: 21 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: teroll.ir شناسه مطلب: 521

به "صنایع دستی موثرترین راه حل برای ایجاد اشتغال زودبازده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "صنایع دستی موثرترین راه حل برای ایجاد اشتغال زودبازده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید