اختلاف بر سر خروج نیروها، مانع توافق طالبان و آمریکا
به گزارش مجله خبری تیرول، نمایندگان طالبان و آمریکا طی مذاکرات فشرده در قطر، همچنان در حال کوشش برای رسیدن به توافق هستند، اما اختلافات پیش آمده بر سر آتش بس و نحوه خروج نیروهای آمریکایی، مانع نهایی شدن متن توافق شده است.

رسانه های افغان دیروز از مذاکره 12ساعته دوطرف با حضور زلمای خلیل زاد، فرستاده ویژه دونالد ترامپ و ملابرادر، معاون سیاسی رهبر طالبان از عصر روز پنجشنبه تا حوالی ساعت 5 صبح روز آدینه اطلاع دادند. طبق گزارش تلویزیون طلوع افغانستان، دلیل طولان شدن، اختلافات پیش آمده میان گروه طالبان و آمریکاست که حتی ممکن است کل روند مذاکرات را متوقف کند.
پیش از این، منابع متعدد خبری از نزدیک بودن توافق میان طالبان و آمریکا اطلاع داده بودند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز هفته گذشته ابراز امیدواری کرد که گفت وگوها روز یکشنبه به خاتمه برسد و متن نهایی توافق منتشر گردد.
تلویزیون طلوع اطلاع داد که پیش نویس متن توافق به 3زبان انگلیسی، فارسی و پشتو آماده شده و در اختیار اعضای 2هیأت قرار گرفته اما اختلاف نظر بر سر 3موضوع باعث شده تا توافق به مرحله نهایی نرسد. یکی از افراد نزدیک به مذاکرات به تلویزیون طلوع گفته است که آمریکایی ها اعلام نموده اند توافق شان با گروه طالبان خواهد بود اما سران طالبان به استفاده از نام امارت اسلامی در متن توافق اصرار دارند.
غیر از این، طالبان اعلام آتش بس و شروع مذاکرات بین الافغانی را به خروج کامل نیروهای آمریکایی از خاک افغانستان منوط نموده اما آمریکا بر خروج حدود 5هزار نیز از افغانستان اصرار دارد. طالبان همچنین با اعلام آتش بس سراسری در افغانستان مخالف است اما آمریکا به گنجاندن بندی مبنی بر اجرای آتش بس فراگیر اصرار دارد.
پیش از این طالبان بیان کرد که به دنبال آتش بس منطقه به منطقه است؛ یعنی در هر ولایتی که نیروهای آمریکایی از آن خارج شوند، اعلام آتش بس می نماید. به نظر می رسد این طرح با مخالفت آمریکا روبه رو شده است. بروز اختلاف بر سر چگونگی خروج نیروهای آمریکایی در حالی اتفاق افتاده که دونالد ترامپ دیروز در گفت وگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز بیان کرد که تصمیمی برای خروج همه نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان ندارد و 8600نیرو از مجموع 14هزار نیروی نظامی آمریکا در افغانستان، همچنان در این کشور باقی خواهند ماند.
اختلاف بر سر آتش بس فراگیر بار دیگر نشان داد که مسئله جنگ در افغانستان به راحتی قابل حل نیست. آمریکا خواهان سرانجام درگیری ها در همه مناطق افغانستان است اما طالبان برقراری آتش بس را با فراهم کردن زمینه برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری برابر می داند؛ انتخاباتی که از نظر سران طالبان غیرقانونی و غیرمشروع است. طالبان خواهان برکناری دولت فعلی افغانستان، متوقف شدن روند برگزاری انتخابات و همچنین جایگزینی یک دولت موقت به جای دولت اشرف غنی است. رهبران طالبان اعلام نموده اند حاضرند با دولت موقت، اعلام آتش بس نمایند.
منبع: همشهری آنلاین