نقش پای مارمولک در کشف اسرار غضروف انسان

به گزارش مجله خبری تیرول، پاهای چسبناک نوعی مارمولک به نام گکو(Gecko) می تواند کلید پرده برداری از رموز یکی از اسرارآمیزترین اعضای بدن انسان یعنی غضروف باشد.

نقش پای مارمولک در کشف اسرار غضروف انسان

به گزارش خبرنگاران و به نقل از آی ای، گکو که یک نوع مارمولک است، یکی از گونه های مورد توجه است، نه فقط به دلیل اینکه از گونه های در معرض خطر انقراض است و رنگ پوست جذابی دارد، بلکه به این دلیل که چیزی بیش از اینها در یک گکو وجود دارد و آن هم، پاهای چسبناک این موجود است.

طبق گفته محققان دانشگاه دلاور(Delaware)، پاهای چسبناک گکو به شناخت ما از عملکرد داخلی غضروف انسان یاری می نماید و می تواند برای تعویض غضروف در انسان مفید باشد.

این موضوع بسیار قابل توجه است، زیرا غضروف یک ماده مرموز در بدن انسان است و نزدیک به یک قرن است که خواب را از چشمان دانشمندان ربوده است.

اکنون دانشمندان می گویند پاهای چسبناک گکو ممکن است پرده از اسرار غضروف بردارد.

اخیراً انگشتان چسبناک این خزنده کاریزماتیک الهام بخش اختراعات گسترده ای بوده است که از میان آنها می توان به نسل جدید لباس های شبیه به سوپرمن اشاره نمود که به سربازان آمریکایی یاری می نماید تا از دیوارها بالا بروند.

دیوید بوریس دانشیار مهندسی مکانیک از دانشگاه دلاور می گوید: هیچ چیزی در دنیا مانند این[غضروف] وجود ندارد. این یک ماده خارق العاده است. ما از دهه 1930 در حال مطالعه آن هستیم و هنوز نمی دانیم که چه کاری انجام می دهد.

با این حال، بوریس و همکارانش برای شناخت بیشتر از غضروف گام برداشته اند و این بدان معنی است که ما در حال پیشروی به سمت مهندسی یک کلاس از اتصالات مصنوعی عالی هستیم که به عملکرد واقعی غضروف نزدیک می شوند.

غضروف یک بافت محکم و در عین حال انعطاف پذیر است که فضای بین استخوان ها را پر می نماید و مانند کوسن عمل می نماید و باعث می گردد استخوان ها یکدیگر را نسایند.

کاهش اصطکاک میان استخوان ها برای سلامت مفصل و دوری از دردهای مزمن مانند آرتروز که یک عارضه شایع در 60 میلیون آمریکایی است، از وظایف مهم غضروف ها است.

بوریس می گوید: هنگامی که غضروف از بین می رود، شما نمی توانید راه بروید و درد شدیدی خواهید داشت.

جامعه پژوهشی مدت ها است که به وظیفه مهم روان نمایندگی غضروف در مفاصل توجه دارد، اما این سؤال که این ماده چگونه به این روان کاری دست می یابد، به شکل یک راز در دنیای علم باقی مانده است.

یکی از فرضیات این است که اصطکاک کم است، زیرا یک لایه نازک از مایع سینوویال(synovial) بین سطوح غضروف در مفصل وجود دارد که از برخورد استخوان با سطح غضروف جلوگیری می نماید.

با این حال، این فرضیه یکی از جذاب ترین ویژگی های غضروف را شرح نمی دهد: اینکه غضروف واقعا چسبنده است، اما به راحتی در مفاصل جابجا می گردد و طیف کاملی از حرکات را دارد.

بوریس می گوید: خواص غیرمعمول بدون هیچ دلیلی در طبیعت شکل نمی گیرند. این احتمال که یک ماده فوق العاده روان نماینده مانند غضروف نیز به طور تصادفی حائز چسبندگی غیرمعمول شده باشد، برای من ناچیز است. این ویژگی باید یک بخش مهم از داستان روانکاری غضروف باشد که احتمالا تا به امروز هیچ کس به آن دقت نکرده است.

بوریس و همکارانش با یاری هزینه بنیاد ملی علوم آمریکا، در حال تحقیق در خصوص این بخش از داستان غضروف ها هستند و با ساختن دستگاه های سفارشی برای انجام اندازه گیری های منحصر به فرد به دنبال دریافت راز چسبندگی غضروف ها هستند.

آنها تا به امروز دریافته اند که غضروف به همان اندازه که پای گکو به سطوح دیگر می چسبد، به سطوح استخوان می چسبد که استاندارد طلایی طبیعت را برای چسبندگی سطحی نشان می دهد.

انگشتان پای گکو دارای میلیون ها موی میکروسکوپی است که هر کدام جداگانه عمل می نمایند تا انگشتان به سطوح مختلف بچسبند. از طرفی تکه های درشت غضروف نیز دارای برآمدگی هایی است که به همان روش کار می نمایند و یکی یکی به سطح یک غضروف دیگر در مفصل می چسبند.

این امر باعث ایجاد یک نوع مهر و موم بین دو سطح می گردد و انواع مختلفی از تحمل فشار را ممکن می نماید. فشار منفی، اتصالات را در کنار هم نگه می دارد، در حالی که فشار مثبت وزن بدن را پشتیبانی می نماید و مایع روانکاری را از نشت در امان می دارد.

بوریس گفت: در موتور اتومبیل، باید سطوح را کمی جدا از هم نگه دارید تا روغن کاری شوند و این کار به طور مداوم انجام می گردد. اما ما دائماً در حال حرکت نیستیم و به طور مداوم مفاصل خود را حرکت نمی دهیم. ما اغلب اوقات می نشینیم، بنابراین طبیعت به یک راهکار متفاوت برای روغن کاری مفاصل ما رسیده است.

بوریس کشف کرد که عمل مکیدن محکم بین دو قطعه غضروف، مسئول یکی دیگر از رازهای متفاوت بودن غضروف، یعنی شکاندن قولنج است. هنگامی که ما قولنج انگشتان دست یا مفاصل دیگر بدن را می شکنیم، به طور ناگهانی یک جدایی یا پارگی بین دو سطح بسیار چسبنده غضروف رخ می دهد.

بوریس و همکارانش تحقیقات خود را در خصوص غضروف و همه رازهای موجود در خصوص آن ادامه می دهند و این یافته ها جدیدترین موفقیت آنها و نتیجه کار 10 ساله آنها است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 9 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: teroll.ir شناسه مطلب: 1155

به "نقش پای مارمولک در کشف اسرار غضروف انسان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نقش پای مارمولک در کشف اسرار غضروف انسان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید