میراث تاج؛ سردرد تاریخی فوتبال ایران
به گزارش مجله خبری تیرول، مهدی تاج بیش از یک سالی است که از ریاست فدراسیون فوتبال کنار رفته اما میراث او همچنان گلوی فوتبال ایران را سخت می فشارد و مجال نفس کشیدن نمی دهد.
به گزارش خبرنگاران، به بهانه نزدیکی انتخابات فدراسیون فوتبال، در این گزارش نگاهی به بعضی از اتفاقات مختلف در دوران ریاست مهدی تاج و مدیریتش در سه سال و نیم حضورش در راس فوتبال خواهیم داشت. در ادامه و در سلسه گزارش های بعدی نیز مدیریت تک تک اعضای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و کارنامه فردی تمام مدیران حال حاضر فوتبال ایران را آنالیز خواهیم کرد، کارنامه ایی که اتفاقات بعضا تلخی را برای فوتبال ایران رقم زده و متاسفانه آثار شوم این نوع مدیریت ها نیز همچنان بر گرده فوتبال ایران سنگینی می نماید.
مهدی تاج که بعد از سال ها فعالیت در تیم های باشگاهی و سمت های مختلف اداری در فوتبال بالاخره به راس مدیریت فوتبال ایران رسیده بود، حالا ماه هاست که به علت آنچه توصیه پزشکان نامیده شده، جایگاه ریاست را رها نموده و در غیابش، بعضی دوستان و همراهان گذشته او از جمله حیدر بهافرایند از صحنه گردان های اصلی این روزهای فوتبال ایران هستند.
با این حال، همانند 8 عضو دیگر هیات رئیسه، تعداد اشتباهات مدیریتی مهدی تاج هم در مدت زمان سه سال و نیم ریاست به اندازه ای هست که یک فدراسیون را به زمین بزند. او که با رویاهای رنگی و وعده های مختلف به صاحبان آرا در سال 95، پیروز انتخابات شد و در مواقعی حامیانش را هم ناامید کرد، همچنان در میان اعضای مجمع، طرفدارانی دارد، کسانی که اگر به صلاح فوتبال کشورشان فکر نمایند، به راحتی رایی را که به نمایندگی از یک استان یا یک تیم و گروه است، وقف لابی بازی های فردی نخواهند کرد.
میراث 8 میلیون یورویی تاج روی دوش فدراسیون
شاید بدبیارترین فرد برای مدیریت فوتبالی مهدی تاج کسی نباشد جز ویلموتس. مارک ویلموتسی که تیم ملی فوتبال را به بیراهه برد و فدراسیون را در آستانه ورشکستگی قرار داد و مهدی تاج و عملکردش در فوتبال ایران را نیز بی اعتبار کرد و موجب پیدایش سلسله اتفاقاتی شد که آینده فوتبال ایران را با سناریوی تازه ای جهت داد.
واقعیت این است که اگر ویلموتس به فوتبال ایران نیامده بود، فعلا مهدی تاج بر سر مسند امور بود و شاید هیچ گاه بیماری او بهانه ای برای جدایی از فوتبال نمی شد اما به نظر می رسد این اتفاق برای همواره پفراینده مدیریتی او را در فدراسیون فوتبال بست.
بی برو برگشت، مهم ترین ضربه به فدراسیون فوتبال در تاریخ حدود یکصد ساله این فدراسیون، مربوط به انتخاب مارک ویلموتس است. مهدی تاج که از هیات رئیسه برای انتخاب سرمربی ماموریت داشت، دست روی فردی گذاشت که تیم ملی را قهقرا راهنمایی کرد و این تیم در مرز حذف از انتخابی جام جهانی است و از طرفی غرامتی 6.2 میلیون یورویی به فوتبال ایران تحمیل نموده است. این غرامت به اضافه 2 میلیون یورویی است که فدراسیون از شستا برای پرداخت قسط اول و دوم ویلموتس قرض گرفت و حالا قادر به پرداخت آن نیست.
تا قبل از اینکه فیفا حکم به این غرامت سنگین دهد، مهدی تاج بارها از ویلموتس تعریف و تمجید کرد و حتی در آخرین گفت وگوی تلویزیونی خود قرارداد این مربی را خوب ارزیابی کرد.
تاج، همه را به بازی گرفت
بعد از محکومیت فدراسیون فوتبال و ورود نهادهای بازرسی به این پفراینده، مهدی تاج افشاگری هایی در این زمینه انجام داده است، اطلاعاتی که نشان می دهد او برای چنین روزهایی به دنبال شریک جرم بوده و آن طور که باید با اعضای هیات رئیسه خود صادق نبوده است.
آنطور که از شواهد تعیین است، مهدی تاج ادعا نموده که در ماجرای ویلموتس او به عنوان رئیس فدراسیون مجری مصوبات هیأت رئیسه بوده است. از طرفی او در هنگام قرارداد ویلموتس برای چنین روزهایی اعضای هیات رئیسه را مجاب نموده که صفحه آخر قرارداد ویلموتس را بدون اطلاع از جزئیات اقتصادی و بندهای قرارداد امضا نمایند.
از طرفی تاج تعهدنامه با شستا برای دریافت 2 میلیون یورو به منظور پرداخت طلب ویلموتس را امضا ننموده است. همچنین افشای اسناد توصیه های وزیر ورزش برای عقد قرارداد با ویلموتس و افشاگری درباره موسسه فرهنگی ایران - هلند و ... به خوبی نشان می دهد که امضانمایندگان اصلی قرارداد ویلموتس از همان روز اول، این روزهای سیاه و پر از بحران را می دیدند. برای همین فضا را به جایی رسانده اند که فوتبال کشور در آستانه نابودی مطلق قرار بگیرد.
تاج دو بار علی دایی را قال گذاشت!
علی دایی در مصاحبه اخیرش مذاکرات خود برای راهنمایی تیم ملی ایران را افشا کرد. او مدعی شد که سال گذشته و پس از مذاکره با مهدی تاج، برای راهنمایی تیم ملی ایران به توافق رسیده بودند اما او ناگهان ویلموتس را به عنوان سرمربی معرفی کرد.
دایی همچنین به مذاکرات طرفین برای راهنمایی تیم ملی بعد از ویلموتس اشاره نمود که بخشی از این فرایند مربوط به بعد از استعفای مهدی تاج است. با این حال در دومین مقطع هم فدراسیون فوتبال بنا به دلایلی، اسکوچیچ را به جای دایی برگزید.
برانکو دو بار از یک قدمی تیم ملی رد شد
همه از علاقه برانکو ایوانکوویچ برای راهنمایی تیم ملی ایران خبر دارند. او انتظار داشت بعد از دوران درخشان با پرسپولیس و صعود به فینال آسیا، فرصت راهنمایی تیم ملی را به دست آورد. بعد از رفتن کارلوس کی روش، مهدی تاج مذاکراتی را با این مربی انجام داد که وکیل برانکو می گوید: مذاکرات انجام شد و برانکو آماده بود تا تحت شرایط اقتصادی بسیار عادلانه سرمربی تیم ملی فوتبال ایران گردد، اما آقای تاج ویلموتس را انتخاب کرد.
این اتفاق بعد از ناکامی ویلموتس با ایران و برانکو با الاهلی تکرار شد. در شرایطی که مذاکراتی میان طرفین و در سفارت ایران در کرواسی صورت گرفته بود، در نهایت برانکو به خاطر پرداخت نشدن مطالباتش از سوی پرسپولیس نتوانست روی نیمکت ایران بنشیند و فرصت به هموطنش رسید.
بنیان گذار قرارداد محرمانه در فوتبال!
ماجرای قرارداد مارک ویلموتس و اتفاقات پیرامون آن، آنقدر عجیب و تاسف بار بود که حتی افرادی که فوتبال را جدی پیگیری نمی کردند یا علاقه به آن نداشتند هم به دنبال اخبار پفراینده مربی بلژیکی بودند. شاید بتوان گفت جدا از قصوری که در انعقاد قرارداد این مربی وجود داشت، وجود بنده محرمانه در قرارداد و به دنبال آن نبود شفافیت های لازم درباره مبلغ دستمزد سرمربی تیم ملی باعث شد بحران پفراینده ویلموتس عظیم تر از تصور همگان گردد.
مهدی تاج که علاقه ای به افشای اقدامات در این پفراینده نداشت، هرگاه با سوالی درباره آن روبرو شد بیان کرد که قرارداد محرمانه است و این موضوع پیشنهاد فدراسیون فوتبال بوده است!
ویلموتس، تاج را به دادگاه می برد
پس از اتفاقات مختلف در پفراینده ویلموتس، سازمان بازرسی کل کشور به علت قصور در عقد این قرارداد و استفاده غیرقانونی از منابع دولتی، تاج و هفت عضو هیات رئیسه را متهم دانست و پفراینده آن ها را به دادسرا فرستاد.
با این حال، بعد از تماس هایی از داخل ایران با فیفا و تحریک فدراسیون جهانی مبنی بر دخالت شخص سوم در امور مربوط به فوتبال، فیفا پیامی تهدیدآمیز به فدراسیون فوتبال فرستاد تا در نتیجه این اتفاقات، فعلا فرایند رسیدگی به پفراینده این افراد متوقف و از طرفی نتیجه پفراینده ایران و ویلموتس در دادگاه داوری ورزش هم تعیین گردد.
پشت پا به آینده فوتبال ایران
یکی از دلایل معطلی فوتبال ایران و عقب افتادن انتخابات این فدراسیون مربوط به تصمیماتی است که مهدی تاج در گذشته گرفت. وقتی فرایند فیفا در تابستان 98 رسیدگی به اساسنامه این فدراسیون را شروع کرد و حتی پیش نویس این اساسنامه آماده شد، مهدی تاج از ارائه این اساسنامه برای تصویب مجمع این فدراسیون خودداری کرد.
در آن مقطع تاج بنا به دلایلی تصمیم گرفت این موضوع را به بعد از انتخابات موکول کند ولی بعد از اینکه خودش کناره گیری کرد، فیفا هم به علت بی اعتنایی فدراسیون به اصلاح اساسنامه، جلوی انتخابات را گرفت این فدراسیون یک سال از برنامه های خود عقب بیفتد و شرایط بغرنج تر گردد.
اختلاف با کمیته انضباطی و اخلاق در ماجرای فینال جام حذفی
فاجعه فینال جام حذفی و بی نظمی در ملاقات پرسپولیس و داماش گیلان باعث شد تا این ملاقات با تاخیری دو ساعته برگزار گردد و جان بسیاری از طرفداران دو تیم نیز به خطر بیفتد. پس از این ماجرا، کمیته انضباطی و کمیته استناف رای هایی را علیه سعید فتاحی، حیدر بهافرایند و عبدالکاظم طالقانی صادر کردند. صدور رای علیه این اعضای هیات رییسه خیلی زود لغو شد و همین باعث ایجاد اختلاف بین تاج با حسن زاده و تورک شده که در نهایت سبب شد این دو خیلی زودتر از رییس فدراسیون فوتبال از سمتشان استعفا دهند.
جنگ برای بقا در فوتبال
23 آبان 97 و با اعلام سازمان امور استخدامی مهدی تاج بازنشسته اعلام شد و مقرر شد تا تاریخ 26 آبان فدراسیون فوتبال را ترک کند. اتفاقی که در آن موقع نیفتاد و تاج بعد از چنگ زدن به طناب ها و ریسمان های مختلف، راهی را برای ماندن در سمتش پیدا کرد. قانون ماده 60 خدمات مدیریت کشور باعث شد تا در جنگ تاج با وزارت ورزش و مجلسی ها پیروز گردد و در راس فدراسیون به ادامه حکمرانی خود بپردازد؛ حکمرانی ای که خیلی طول نکشید و یک سال و دو ماه بعد، رییس فدراسیون مجبور شد از سمتش استعفا دهد.
رفتن او از این فدراسیون به هر دلیلی نه تنها ناراحتی اهالی فوتبال را به دنبال نداشت، بلکه موجب امیدواری آن ها برای تزریق روحی تازه در این فوتبال شد اما کسی خبر نداشت که میراث او همچنان دامن گیر فوتبال ایران است و مجال سر خاراندن هم به مدیران این مجموعه نخواهد داد.
در مجموع، دوران ریاست مهدی تاج بر فدراسیون فوتبال، دریای متلاطمی از انواع و اقسام اتفاقات عجیب برای فوتبال ایران بود. از ماجرای ویلموتس تا کی روش، محرومیت فوتبال ایران از میزبانی در لیگ قهرمانان آسیا، ناکامی در مناقشه با عربستان، تقسیم کرسی های فدراسیون میان رفقا و حضور فرزندان بعضی از آن ها در بعضی از تیم ها و ... تنها بخشی از اتفاقات این دوره فوتبال ایران است که سیر قهقرایی فوتبال سیل زده ایران را شیبدارتر تر از قبل نموده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا