طرز تهیه سس سویا
به گزارش مجله خبری تیرول، سس سویا یکی از محبوب ترین چاشنی های دنیا است. این سس که از دانه های سویا تهیه می گردد، در آشپزی کشورهای آسیای جنوب شرقی به ویژه آشپزی چین و ژاپن کاربرد بسیاری دارد. این سس، سال های سال است که برای طعم دار کردن غذاهای مختلف مانند گوشت، ماهی، مرغ و غیره مورد استفاده قرار می گیرد و مزه شور آن طعم فوق العاده ای به غذای شما خواهد بخشید.
سس سویا می تواند کم رنگ یا حتی پررنگ باشد. نوع پررنگ این سس غلیظ تر بوده و طعم و مزه قوی تری دارد اما شوری آن کمتر است. طرز تهیه سس سویا یک فرایند طولانی است و مدت زمان نسبتا زیادی طول می کشد تا این سس به عمل آید. بااین حال این زمان طولانی ارزش طعم فوق العاده این سس را دارد تا بتوانید با آن نودل خوشمزه تری به سبک اصیل بخورید. اگر می خواهید این سس را در خانه تهیه کنید، در ادامه همراه باشید تا طرز تهیه سویا سس را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه سس سویا
- دانه سویا چهار پیمانه
- آرد گندم چهار پیمانه
- آب 8/3 لیتر
- نمک سه و نیم پیمانه
- مخمر مطابق دستور
طرز تهیه سس سویا
مرحله اول
ابتدا باید دانه های سویا را بشویید و پوسته رویی آن ها را کاملا جدا کنید. برای شستن دانه های سویا آن ها را درون یک ظرف بریزید و با آب سرد بشویید. هنگام شست وشو، دانه هایی که خرد شده اند یا تغییر رنگ داده اند را از ظرف خارج کنید.
برای این کار دانه های سویا را درون یک ظرف بزرگ بریزید و روی آن، آب بریزید طوری که دانه های سویا کاملا با آب پوشانده شوند. هر چند ساعت یک بار، سویا را آبکش کنید و مجددا آب به آن اضافه کنید. این کار را باید حدود 5 بار در طول شبانه روز انجام دهید.
مرحله دوم
بعد از این که چندین بار عوض کردن آب دانه های سویا، آنها را درون یک قابلمه آب بریزید و روی شعله میانه گاز قرار دهید. دانه های سویا باید بین 4 تا 5 ساعت در همین شرایط باقی بمانند، طوری که وقتی یک دانه سویا از داخل قابلمه بر می دارید بتوانید آن را به راحتی با دست پودر کنید.
مرحله سوم
دانه های سویا را پس از پخته شدن آبکشی و از قابلمه خارج کنید. سویاهای پخته شده را به یاری پشت قاشق یا غذاساز به صورت پوره درآورید. در این مرحله باید یک پوره کاملا یک دست به دست آید.
مرحله چهارم
آرد گندم را به پوره سویا اضافه کنید و آن ها را با هم مخلوط کنید تا خمیری شکل شود. می توانید آن ها را به یاری مخلوط کن با هم مخلوط کنید تا خمیر شما کاملا یکدست شود.
مرحله پنجم
بعد از خنک شدن خمیرتان، مخمر را به آن اضافه کنید. هنگام اضافه کردن مخمر به خمیر، روی بسته آن را مطالعه کنید و با توجه به میزانی که روی بسته ذکر شده است از آن بهره ببرید. این میزان ممکن است برای هر برند میزان خاصی باشد.
مرحله ششم
خمیر به دست آمده را به یک ظرف لبه دار منتقل کنید و روی آن را کاملا صاف کنید. سپس به یاری انگشتتان به صورت عمودی شیارهایی روی خمیر ایجاد کنید که عمق آن به کف ظرف برسد و تکه های خمیر کاملا از هم جدا باشد.
مرحله هفتم
مخلوط به دست آمده را با همان ظرف به مدت دو روز در محلی گرم قرار دهید. این کار باعث می شود باکتری هایی سبز رنگ روی خمیر شما ایجاد شود که به راحتی می توانید آن ها را مشاهده کنید. بعد از دو روز سه و نیم پیمانه نمک را با 8/3 لیتر آب داخل یک دبه بریزید و آن را خوب هم بزنید و خمیرهایتان را به محلول آب نمک منتقل کنید و درب دبه را محکم ببندید. این کار باعث می شود تا از رشد باکتری ها جلوگیری شود.
مرحله هشتم
در هفته اول به صورت روزانه درب دبه را باز کنید و با یک قاشق دسته بلند محلول داخل آن را هم بزنید و بعد از این که هم زدید دوباره درب دبه را بگذارید. از این به بعد به صورت هفته ای یک بار همین کار را به مدت 6 تا 12 ماه تکرار کنید. حداقل باید 6 ماه این کار را تکرار کنید تا سس سویا به دست آید اما برای غلیظ تر شدن آن به زمان بیشتری احتیاج خواهید داشت.
مرحله نهم
زمانی که احساس کردید مایع درون دبه به غلظت مورد نظرتان رسیده است یک پارچه توری روی ظرفی گود پهن کنید و مواد داخل دبه را روی آن بریزید تا مایع سس از مواد جامد داخل دبه جدا شود.
مرحله دهم
سس سویای خود را داخل قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. به یاری دماسنج سعی کنید دمای قابلمه را روی 79 درجه سانتی گراد نگه دارید و اجازه دهید تا سس سویای شما به مدت 20 دقیقه در این حرارت بماند تا پاستوریزه شود.
مرحله یازدهم
سس سویای پاستوریزه شده خود را درون بطری بریزید و آن را داخل یخچال نگه داری کنید.
فوت و فن تهیه سویا سویا
- در صورت تمایل برای مرحله پختن سویاها می توانید از زودپز بهره ببرید. در صورت استفاده از زودپز، سویاها را به همراه یک پیمانه آب درون زودپز بریزید و آن را روی حرارت بالا قرار دهید. هنگامی که زودپز آغاز به سوت کشیدن کرد حرارت گاز را کاهش دهید و اجازه دهید تا سویاها به مدت 20 دقیقه بپزند.
- این سس در صورت نگه داری در بطری در بسته تا 3 سال قابل استفاده خواهد بود.
سس سویا، یک چاشنی خوشمزه از چین
منشا سس سویا به 500 سال قبل از میلاد در کشور چین برمی شود. این سس یکی از قدیمی ترین چاشنی های جهان به شمار می رود. فرآیند ساخت سس سویا از احتیاج به نگهداری گوشت، سبزیجات و غلات با نمک شکل گرفت. در گذشته های دور گندم را با دانه های سویا، آب و نمک تخمیر می کردند.
گفته می شود سس سویا نامش را اولین بار در دهه 1600 زمانی که به وسیله تجار هلندی و ژاپنی به اروپا آمد، از کلمه shoyu که همان سویا در ژاپن نامیده می شود، گرفته است. در واقع باید گفت دانه سویا از سس سویا نام گذاری شده است.
منبع: کتاب کاله