صحافی جالب کتاب های قرون وسطی
به گزارش مجله خبری تیرول، خبرنگاران -الهام مظفری: در قرون وسطی، زمانی که مردم به کتابخانه های الکترونیکی دسترسی نداشتند تا همواره هزاران کتاب همراهشان باشد، بعضی از صحافان دو کتاب مجزا را به شکل یک کتاب واحد به هم وصل می کردند تا خواننده یک کتاب با خود حمل کند. در آن روز ها مطالعه زیاد مرسوم نبود و بیشتر مردم تنها کتاب های مذهبی می خواندند. دو کتابی که غالبا به این روش به هم متصل می شدند عهد نو و کتاب مزامیر بودند، زیرا هر دو کتاب های مورد احتیاج در کلیسا بودند که در انگلستان نیمه اول قرن هفدهم بسیار رایج بودند.
همان طور که در این تصاویر می بینید این کتاب ها صحافی عجیبی دارند. دو کتاب طوری روی هم قرار داده می شوند که لبه یکی روی ستون دیگری قرار می گیرد و هر دو یک جلد مشترک دارند که بینشان قرار می گیرد. وقتی چنین کتابی را در قفسه کتاب قرار دهید، ستون یک کتاب به سمت بیرون قرار و ستون دیگری به سمت داخل قفسه قرار می گیرد. این سبک صحافی عجیب را dos-à-dos می نامند که در زبان فرانسوی به معنای پشت به پشت است. بعضی صحافان کتاب این سبک را فراتر برده و همان طور که در تصویر زیر از صحافی کتابی در سال 1736 می بینید، 5 کتاب را به این روش به هم متصل نموده اند.
صحافی های مدرن به ندرت از این روش استفاده می نمایند، اما نوع متفاوتی از صحافی پشت به پشت در اواسط قرن بیستم ظاهر شد. این کتاب ها جلد پشتی ندارند در عوض دو جلد رو و یک ستون دارند که از هر طرف باز می گردد. متن دو کتاب با زاویه 180 درجه نسبت به هم قرار دارند. وقتی فرد خواندن یک کتاب را تمام می نماید باید کتاب را از بالا به پایین بچرخاند تا بتواند کتاب دوم را بخواند. به همین علت این کتاب ها را tête-bêche می نامند که در زبان فرانسوی به معنای سر تا پا است، اما dos-à-dos اصطلاح عامی است که به همه نوع کتابی اطلاق می گردد که دو کتاب در یک جلد قرار می گیرند.
نمونه پیچیده تری از صحافی را در کتاب قرن شانزدهمی زیر می بینید. این جلد شامل شش کتاب است که همه متون آن مذهبی و به زبان آلمانی در سال های 1550 و 1570 چاپ شده اند. این کتاب از هر چهار لبه و به شش طریق ممکن باز می گردد. این کتاب اکنون در سوئد نگهداری می گردد.
پ
منبع: برترین ها