آشنایی با جاهای دیدنی شهرستان ساوجبلاغ استان البرز سرزمین چشمه ها
به گزارش مجله خبری تیرول، در این مقاله از معرفی جاذبه های گردشگری شهر های استان البرز تصمیم گرفتیم تا جاهای دیدنی ساوجبلاغ که یکی از شهرستان های این استان و معروف به سرزمین چشمه هاست را به شما کاربران علاقمند به سفر و گردشگری معرفی کنیم. پس اگر برنامه سفر به استان البرز را دارید تا آخر این مقاله با مجله گردشگری خبرنگاران همراه باشید.
بلیط هواپیما در طاهاگشت
مختصری درباره شهرستان ساوجبلاغ بدانید :
یکی از شهرستان های استان البرز می باشد که در غرب این استان واقع شده است که از سمت شرق 40 کیلومتر با شهرستان کرج فاصله دارد و از جنوب با شهرستان اشتهارد و از غرب با شهرستان آبیک و نظرآباد و از شما با شهرستان طالقان همجوار است
شهرستان ساوجبلاغ با قدمتی بیش از 9 هزار سال یکی از مراکز پر اتفاق تاریخی بوده است و وجود میراث به جا مانده از گذشته که در اماکن تاریخی و تپه های باستانی کشف شده این شهرستان را به مجموعه کوچکی از تمدن کهن ایران تبدیل نموده است.
ساوجبلاغ یک واژه ترکی به معنای چشمه سرد است و این نام، به خوبی نشان دهنده طبیعت شگفت انگیز، سرسبز و پر از رودخانه ها و چشمه های این منطقه است. شرایط جغرافیایی این شهرستان به سه منطقه کوهستانی، کوهپایه ای و دشت تقسیم شده است که کوه ها در بخش شمالی قرار دارند.
بخش کوهپایه ای این منطقه بین کوهستان و دشتی زیبا حائل شده که چشم هر دنیاگردی را به خود جذب می نماید. دشت های این منطقه نیز دارای باغ های زیبایی است که فضایی آرام و دل انگیز را برای دنیاگردان داخلی و خارجی فراهم می نماید. علاوه بر طبیعت زیبا و شگفت انگیز، وجود تپه های متعدد در بخش های مختلف این شهرستان نشان دهنده این است که ساوجبلاغ دارای پراکندگی های استقراری در تپه های مختلف از هزاره پنجم پیش از میلاد تا دوران اسلامی است.
این شهرستان زیبا و تاریخی به دلیل عبور عظیمراه تهران - قزوین و نزدیکی آن به کلان شهرهای تهران و کرج دارای موقعیت ممتازی از نظر جذب دنیاگرد است. همچنین دارای 12 روستای هدف دنیاگردی و 5 منطقه نمونه دنیاگردی است که در آینده به یکی از مراکز زیبای دنیاگردی استان تبدیل خواهد شد.از همین رو تصمیم گرفتیم تاا جاهای دیدنی ساوجبلاغ را به شما کاربران عزیز معرفی کنیم پس در ادامه با ما همراه باشید
برج آرامگاهی روستای کردان
دنیاگردانی که به دیدن بناهای تاریخی علاقه دارند محال است به ساوجبلاغ سفر نمایند و از این بنای متعلق به قرن 7 هجری که در 10 کیلومتری هشتگرد در روستای کردان واقع شده، بازدید ننمایند. این اثر تاریخی دارای پلانی مدور همراه با شیار در قسمت بیرونی و پلانی هشت ضلعی در داخل بوده، مدفن امامزاده حسین (ع) از نوادگان امام زین العابدین (ع) است. برج آرامگاهی روستای کردان در تاریخ 1380/2/25 به شماره 3828 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای خوروین
خوروین یکی از روستاهای باستانی بخش چندار از توابع شهرستان ساوجبلاغ است. این روستا در 67 کیلومتری تهران و 3 کیلومتری شهر کوهسار قرار گرفته است. خوروین دارای آثار تاریخی مانند امامزاده و دو تپه باستانی خوروین به نام های گنج تپه و سیاه تپه آثاری متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد مسیح به دست آمده است.در زمان قدیم محصولات باغی این روستا توت،انگور،گردو بود ولی هم اکنون همه محصولات باغی اعم از مرکبات در اینجا کشت می شود ونیز زراعت مردم اینجا گندم،جو،نخودوسیب زمینی می باشد
آبشار عالم زمین از جاهای دیدنی ساوجبلاغ
این آبشار در ارتفاعات روستای عالم زمین ساوجبلاغ قرار گرفته است. این آبشار در ارتفاع 1720 متری از سطح دریا قرار گرفته است. روستای عالم زمین در شمال غربی شهرستان ساوجبلاغ و در فاصله 100 کیلومتری تهران و در شمالی ترین قسمت شهر کوهسار واقع است. این روستا در منطقه ای کوهپایه ای قرار گرفته است که اطراف روستا با دیواره های بلند و بسیار زیبای صخره ای احاطه شده است. روستا در کنار رودخانه ای دائمی قرار گرفته است. این رودخانه در جهت شمال به جنوب از کوه های پلنگ دره و اخرک سرچشمه گرفته است به طوری که شاخه های از این رودها در بعضی قسمت ها به صورت آبشارهای کوچک دیده می شود که منظره بسیار زیبایی بوجود آورده است. دسترسی به روستا و آبشار عالم زمین به وسیله عظیمراه کرج-قزوین، خروجی کردان، یعد از روستای کردان و ولیان، جاده خاکی به روستای عالم زمین امکانپذیر است.
آبشار اغشت
این آبشار در شمال روستایی به همین نام در بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفته است. با توجه به قراردریافت روستا در منطقه کوهستانی و شرایط آب و هوایی خاص این منطقه، اقلیم روستا با زمستان های سرد و تابستان های معتدل به صورت اقلیم کوهستانی معتدل می باشد. اغشت منطقه ای است ییلاقی با مناظر بسیار زیبا که با این مشخصات سبب مهاجرت و مهاجرت های فصلی افراد از شهرهای اطراف مانند تهران و کرج شده است. با توجه به قرار گیری روستا در بین ارتفاعات و دامنه های آن زمینهای کشاورزی که عمدتاً باغات میوه هستند در دامنه های اطراف گسترش یافته است. منابع طبیعی شامل زمین زراعی، رودخانه ها، منابع آب و باغ ها حدود 100 هکتار بوده که از شمال به رودخانه گلین رود و از جنوب به روستای تکیه اغشت و باغبان کلا و از غرب و شمال غرب به آجین دوجین ولیان و در نهایت از شرق به دره سیبان دره و ورده منتهی می شود.
بقعه بی بی سکینه(س) سنقرآباد
در روستای سنقرآباد بخش چهار باغ، بنای بسیار زیبایی وجود دارد که در دوره صفویه احداث شده است. بنا دارای ایوان رفیع در بخش شمالی و طاق نماهایی در اطراف است و گنبد مخروطی به آن جلوه ویژه ای بخشیده است. این بنا مدفن نوادگان امام موسی کاظم (ع) است.
روستای برغان کرج
روستای برغان baraghan در استان البرز و شهرستان ساوجبلاغ و در بین دو رود سنج و شاهرود قرار گرفته است. قرارگیری این روستای زیبا در راستا کرج، کردان باعث رونق صنعت دنیاگردی آن شده است؛ به طوری که در فصلهای بهار و تابستان بسیاری از علاقه مندان به طبیعت گردی به روستای برغان و روستای کردان سفر می نمایند تا از خنکای هوا و طبیعت زیبای منطقه لذت ببرند.
از مهم ترین دیدنی های روستای برغان که می توانید در سفر خود از آن ها بازدید کنید موارد زیر هستند:
- آتشگاه کرج
- حسینیه برغان
- مسجد برغان
- پل برغان
- میدان برغان
- طبیعت برغان
- قلعه ایلخانی برغان
- زیارتگاه چهل دختر برغان
- رودخانه سنج
برای رفتن به روستای برغان دو راستا اصلی وجود دارد:
راستا اول: تهران، کرج، رجائی شهر، آتشگاه و بعد از دوراهی به سمت روستای برغان حرکت کنید. از دوراهی تا روستای برغان حدود 10 کیلومتر راه است.
راستا دوم: تهران، ساوجبلاغ، جاده کردان، روستای برغان
آبشار چوب بست
در روستای سفیدداران (ایسپی داران) سه آبشار زیبا و دیدنی وجود دارد. اولین آبشار به نام آبشار وارش کورور معروف است که در زبان محلی به معنی آبشاری که دارای آب فراوان یا بارش زیاد است. این آبشار بالاتر از پیچ عروس کمر و نرسیده به چند کیلومتری این روستا، در داخل تنگه ای زیبا با درختان بید و گردو و چشمه های زلال آب معدنی قرار گرفته است. دومین آبشار روستای سفیدداران ساوجبلاغ، آبشارهای زنجیره ای که معروف به آبشارهای جوزه رود می باشد چندین کیلومتر بالاتر از روستای سفیدداران قرار گرفته است. بعد از گذشتن از رودخانه پرآب جوزه رود به اولین آبشار زنجیره ای جوزه رود که از بالای پل فلزی هم دیده می شود می رسیم. دو طرف آبشار را بوته های گل عمر احاطه نموده اند. بعد از گذشتن از اولین آبشار، پی در پی چهار آبشار دیگر که عظیم و کوچک هستند را می توانید ببینید و اینجاست که خالق عظیم هستی را از این همه زیبایی ستایش خواهید کرد. بعد از گذشتن از این آبشارها به محوطه عظیم و تقریباً مسطحی می رسید که باغات و دربند جوزه رود قرار گرفته است که در سالهای بسیار دور در اینجا روستایی به نام جوزه رود قرار داشته که در حال حاضر متروکه است. بعد از گذر از تنگه کل خشانی دره (یعنی محل خواب بزهای کوهی) به سومین آبشار یعنی آبشار چوب بست می رسید. آبشاری با ارتفاع بسیار زیاد که جلبک های اندود شده بر روی صخره ها زیبایی خاصی به آن داده است که چشم هر بیننده ای را نوازش می نماید. دسترسی به روستای سفیدداران به وسیله روستای کردان، روستای اغشت و سپس روستای سفیدداران امکانپذیر است.
آسیاب حاج رحیم، روستای هیو
آسیاب حاج رحیم در روستای هیو، در معبر اصلی روستا واقع شده است. این اثر تاریخی در واقع آسیابی قدیمی است که در زمره آسیاب های آبی تنوره دار قرار می گیرد. بخشی از کانال آب و تنوره و اتاقک این اثر هنوز باقی مانده اند. مصالح این بنا از سنگ و آجر است. این روستا به داشتن تعداد زیادی آسیاب شهرت دارد.
پل روستای بانو صحرا یکی از جاهای دیدنی ساوجبلاغ
این پل که در دو کیلومتری شمال غرب روستای کردان قرار گرفته از آثار دوره صفویه است. مصالح به کار رفته در پل ، سنگ و آجر همراه با ملات آهک است. بخشی از چشمه طاق و پایه های پل به جامانده است. این پل تا اواخر دهه 50 محل ارتباط دو طرف رودخانه بوده که در پل سازی جدید بخش هایی از آن از بین رفته است. حمام قدیمی روستا همزمان با پل ساخته شده است.
محوطه باستانی ینگی امام
این محوطه باستانی در بخش مرکزی در روستای ینگی امام و در کنار مجموعه ای شامل کاروانسرا و بنای آرامگاهی قرار گرفته است. بر اساس کاوش های باستان شناسی که طی دو فصل و در سال های اخیر صورت گرفته آثاری از دوره میانی اسلامی در سطوح آن کشف شده است. البته در بخش میانی تپه آثار قلعه تاریخی کشف گشت که با توجه به توسعه منطقه طی این دوران حائز اهمیت است.
کاروانسرای ینگی امام
قدمت این کاروانسرا که در ابتدای جاده هشتگرد و 100 قدمی جاده کرج - قزوین در روستایی به همین نام قرار گرفته و به دوره صفویه باز می شود و در گذشته در راستا ری و قزوین برای استراحت مسافران ساخته شده است. تپه باستانی ینگی امام در نزدیکی این کاروانسرا قرار گرفته است. بنا چهار ایوانی و دارای 24 حجره است. همچنین فضای شترخان در سراسر بنا تعبیه شده است.
روستای سنج و سیبان دره
این روستا نیز همانند سایر روستاهای ساوجبلاغ همچنان بافت سنتی خود را حفظ نموده است. روستای سنج به دلیل بافت معماری خانه های آن که دیوارهای گلی و سقف های چوبی با در و پنجره های ارسی شکل دارد و نیز به واسطه داشتن آثار تاریخی و طبیعی، قرار دریافت در دل کوهستان در کنار باغات و رودخانه ها مناظر بدیع و چشم نوازی را برای دنیاگردان و دوستداران طبیعت ایجاد نموده است.
از دیگر جاهای دیدنی ساوجبلاغ میتوانی به موارد زیر اشاره کرد :
روستای ولیان از جاهای دیدنی ساوجبلاغ : روستای ولیان واقع در شهرستان ساوجبلاغ در 15 کیلومتری شمال شهرک کوهسار قرار گرفته است. آب و هوای آن در فصول بهار و تابستان مطبوع و دلپذیر و در زمستان ها سرد است. رودخانه ولیان از میان روستا می گذرد. ییلاقی بودن روستا موجب رونق دنیاگردی در ولیان شده است. روستای ولیان در دامنه کوه استقرار یافته و بافت مسکونی متراکمی دارد. روستای ولیان از چهار محله به نام های پایین محله (جیرمحله)، وسط محله (میان محله)، شرق روستا (چال محله) و بالای روستا (جر محله) تشکیل شده است.
جاذبه های دنیاگردی روستای ولیان در دامنه های جنوبی کوهستان البرز استقرار یافته و آب و هوای مطبوع با چشم اندازهای بسیار زیبا دارد. باغات انبوه گردو، و گیلاس و ویلاهای ییلاقی، مناظر زیبایی را پدید آورده اند. چشم انداز ارتفاعات و باغ های انبوه مشرف به روستا به ویژه در بهار و تابستان بسیار تماشایی و دیدنی است. رودخانه ولیان از کوه های اطراف روستا و از بند ولیان که در محل به آن سوئک می گویند، سرچشمه می گیرد و از میان روستا می گذرد. حواشی این رودخانه تفرجگاه های خصوصی و عمومی مردم روستا و دنیاگردان است. در راستا رودخانه ولیان باغات انبوه گردو، گیلاس و آلبالو احداث شده اند و آن را به جذاب ترین تفرجگاه های پیرامون شهرهای تهران و کرج تبدیل نموده اند. در روستای ولیان چشمه سارهای فراوانی وجود دارد که آب مورد احتیاج مردم را تامین می نمایند چشمه وال بین، چشمه زر و درویش چشمه از جمله معروف ترین آنها هستند. پیرامون این چشمه ها با گیاهان خودرو پوشیده شده و از مکان های تفرجگاهی روستا به شمار می آیند. بند ولیان که چشمه ساران زلال دارد و رودخانه ای در آن جاری است به یکی از مکان های اتراقگاهی کوهنوردان تبدیل شده است. این منطقه چشم اندازهای جالب توجهی دارد و بسیار زیبا و خوش آب و هوا است. درخت چنار 1000 ساله حیاط مسجد جامع ولیان از دیگر جاذبه های این روستاست.
امامزاده زبیده خاتون (س) روستای خور : در شمال غربی روستای خور از بخش مرکزی ساوجبلاغ منطقه ای به نام بر چشمه وجود دارد که در دامنه کوه آن می توان چشمه، کوره آهک پزی قدیمی و بقعه ای متعلق به دوره ایلخانی را مشاهده کرد، این بقعه را زبیده خاتون می نامند. بنای سنگ و گچی این امامزاده که در نوع خود دیدنی و کم نظیر است بر پلانی هشت ضلعی ساخته شده است.
امامزاده سلیمان (ع) روستای خور : این امامزاده بر روی تپه ای در وسط روستای خور قرار گرفته است. قدمت بنای امامزاده به دوران ایلخانی بر می شود که در دوران صفویه و قاجاریه الحاقاتی به آن افزوده شده است. مصالح بنا از سنگ با ملاط گل و گچ و نوع پوشش آن از نوع گنبد مخروطی است.
امامزاده شعیب (ع) روستای رامجین : در روستای رامجین بخش چهار باغ دو بنای آرامگاهی وجود دارد که شامل امامزادگان شعیب و کمال الدین است. قدمت این بناها مربوط به دوره صفوی بوده و پلان معماری آنها از نوع تک ایوانه با گنبد مخروطی با مصالح خشت و آجر است که در سال های اخیر مرمت شد.
روستای وَردِه : مگر می شود از ساوجبلاغ سخن گفت و از این روستای زیبا که در 15 کیلومتری شمال غربی شهر کوهسار در ضلع شمال اتوبان کرج قزوین قرار گرفته است یاد نکرد! بافت تاریخی و بکر این روستا آثاری نظیر حمام تاریخی (دوره قاجار)، آسیاب قدیمی، دو بقعه به نام های امامزاده عبدالقهار (ع) و بی بی سکینه (س) را در خود جای داده است و به دلیل وجود رودخانه، کوهستان و چشمه های منحصر به فرد، پذیرای بسیاری از دنیاگردان علاقمند در فصل های مختلف سال است. هر چند توصیه می شود در 6 ماه اول سال از این روستا بازدید کنید اما پاییز هزار رنگ این منطقه هم دیدنی و به یاد ماندنی است. محوطه این روستا نیز از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و دنیاگردی استان تهران مورد بهسازی، ساماندهی و زیباسازی قرار گرفته است.
امامزاده عبدالقهار روستای وَردِه : در روستای هدف دنیاگردی ورده بقعه ای هرمی شکل متعلق به دوره ایلخانی قرار گرفته است که دارای گنبد رک است. مصالح به کار رفته در این بنا آجر با گچ است. این بنا دارای درهای قدیمی ارسی است و در داخل آن دست نوشته هایی از زائران به یادگار مانده که مربوط به دوره قاجار است. در کنار این بنا تعدادی چنار کهنسال قرار گرفته است. رودخانه پر آب ورده که از ازمیان روستا می گذرد، در مجموع طبیعت زیبا و بکر روستا را در ذهن تداعی می نماید.
چنار برغان از جاهای دیدنی ساوجبلاغ: این چنار در روستای برغان و در داخل مسجد قدیمی قرار گرفته است. درون خالی و جداره قطور این چنار ستبر از ویژگی های آن است. عمر این درخت به بیش از هفتصد سال می رسد.
منطقه سیراب : این منطقه در شمال روستای هیو یکی از مناطق زیبا و دیدنی شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفته است و دارای طبیعت بکر و زیبایی است. همچنین بنای تاریخی امامزاده موسی (ع) نیز در این ناحیه قرار گرفته است. درختان قدیمی و دره زیبا از ویژگی های خاص این منطقه محسوب می شود.
باغ پرندگان چهارباغ : باغ پرندگان چهارباغ یکی از عظیم ترین کلکسیون کبوتران و ماکیان زینتی در دنیا را داراست و مجموعه ای بی نظیر از پرندگان آبزی،کنارآبزی، شکاری ها، طوطی ها و… را در خود جای داده است و این روزها پذیرای دنیاگردان است
نمایشگاه پرندگان شهر چهارباغ با مساحتی بالغ بر10 هزار متر مربع(در طبقات) دارای سالن های سرپوشیده همچنین برکه و جزایر متعدد به عنوان یک مرکز علمی آموزشی و تفریحی به منظور نگهداری از گونه های نادر و رو به انقراض طراحی و ساخته شده است. این نمایشگاه عظیمترین کلکسیون کبوتران و ماکیان زینتی در دنیا را دارا بوده و مجموعه ای بی نظیر از پرندگان آبزی، کنارآبزی، شکاری ها، طوطی ها و…را در خود جای داده است.
این نمایشگاه عظیم ترین نمایشگاه پرندگان زینتی و کمیاب در خاورمیانه است که پنج هزار پرنده نادر را از 65 کشور دنیا در خود جای داده است.
خانه دکتر مصدق از جاهای دیدنی ساوجبلاغ : خانه دکتر محمد مصدق با قدمت دوره قاجاریه در روستای احمدآباد شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفته است. این خانه به طور کلی از 2 بخش ساختمان مسکونی و حیاط وسیع که دور تا دور آن را احاطه نموده تشکیل شده است و دارای بنای آجری ساده ای است با پلان مستطیل شکل در 2 طبقه. بام آن نیز به صورت شیروانی فلزی است که چند دودکش آجری در میان آن قرار گرفته است. در طبقه اول این خانه 4 اتاق و 5 قسمت دیگر شامل ایوان، فضای تقسیم نماینده، سرویس بهداشتی، کفش کن، و انبار وجود دارد.
به طور کلی شرایط ظاهری خانه دکتر مصدق یادآور کوشک ساده دوران قاجار است. مشخصه هایی چون مصالح آجری، تزئینات محدود و مختصر، ایوان ها و ستون های چهارگوش، اتاق های ساده، درها و پنجره های چوبی و بام شیروانی دلیلی بر این ادعا هستند. در یکی از اتاق های این خانه خودرو وزارتی دکتر محمد مصدق نگهداری می شده است.
مقالات بیشتر بخوانید :
لمینت دندان کامپوزیت دندان ایمپلنت ارتودنسی
منبع: تاپ تراول